Η ακμή είναι γενετική ασθένεια η οποία επηρεάζει κατά κύριο λόγο τους έφηβους, ωστόσο μπορεί να παραμείνει ενεργή και στην ενήλικη ζωή ή να εμφανιστεί πρώτη φορά μετά το 25ο έτος της ηλικίας. Σε ένα μικρότερο ποσοστό, επιμένει σε πιο ήπια μορφή μέχρι και μετά τα 40.

Η αιτία της ακμής είναι η αυξημένη παραγωγή σμήγματος και η υπερκεράτωση (μεγάλος αριθμός νεκρών κυττάρων) της επιδερμίδας, λόγω της ύπαρξης παθογόνων μικροοργανισμών (πχ σταφυλόκοκκος). Η ακμή εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, ενώ συχνά μπορεί να επεκταθεί στο στέρνο, τα χέρια και την πλάτη.

Η ακμή μπορεί να εμφανίζεται σε ήπια μορφή (μαύρα και λευκά στίγματα) ή να εκδηλώνεται με σοβαρότερες βλάβες – φλεγμονές (πχ φλύκταινες και βλατίδες), οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε κύστες και να αφήσουν σημάδια ή σε κάποιες περιπτώσεις ουλές.

Προκειμένου να μην έχουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες με επιμολύνσεις και ουλές, πρέπει η θεραπεία της ακμής να είναι άμεση και συστηματική.

 

Ακμή: Πού οφείλεται

Η ακμή είναι μια πολυπαραγοντική δερματική νόσος που προσβάλλει την τριχοσμηγματογόνο μονάδα, προκαλώντας βλάβες διάφορων μορφών. Στην ουσία είναι το αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες,  κατάσταση που επιδεινώνεται από την παρουσία βακτηριδίων και νεκρών κυττάρων. Η διάγνωση της ακμής πραγματοποιείται πάντοτε με κλινική εξέταση.

 

Είδη ακμής

 Βλατιδοφλυκταινώδης ακμή: Είναι η συνηθέστερη μορφή ακμής και εμφανίζεται στο πρόσωπο, την πλάτη, τον λαιμό, τον θώρακα, τους μηρούς και τους ώμους.

Κυστική ακμή: Συνήθως εκδηλώνεται στην εφηβεία και πρόκειται για μία ιδιαίτερα σοβαρή και χρόνια μορφή ακμής, η οποία αντιστέκεται στις κλασικές θεραπείες. Εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες και συνοδεύεται από επώδυνες βλατίδες και οζίδια, τα οποία αφήνουν ουλές στην αποδρομή τους.

Φαγεσωρική ακμή: Τα γνωστά σε όλους μαύρα στίγματα, το περιεχόμενο των οποίων είναι σμήγμα, νεκρά κύτταρα και βακτήρια.

Βρεφική ακμή: Εκδηλώνεται τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση.

Θερινή ακμή: Εμφανίζεται μετά από πολλές ώρες έκθεσης στον ήλιο.

Τροπική ακμή: Σε κλίματα και χώρους με υπερβολική ζέστη και υγρασία.

Μετεφηβική ακμή: Εμφανίζεται χωρίς προειδοποίηση σε γυναίκες μεταξύ 30-40 ετών.

Κεραυνοβόλος ακμή: Οξεία μορφή κυστικής ακμής, με ξαφνική εκδήλωση στους εφήβους, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό και αρθραλγία.

Επαγγελματική ακμή: Εμφανίζεται σε όσους έρχονται καθημερινά σε επαφή με χημικά και φάρμακα.  (έλαια, χλωριούχα κ.ά)

Ακμή από φάρμακα: Εκδηλώνεται μετά από λήψη φαρμάκων, πχ οιστρογόνων, κορτιζόνης, αντισυλληπτικών κ.ά

Ακμή από καλλυντικά: Όταν τα καλλυντικά προϊόντα περιέχουν συγκεκριμένα φυτικά ή χημικά έλαια, βαζελίνη, λανολίνη κ.ά.

Τραυματική ακμή: Εμφανίζεται κυρίως σε έφηβους που «πειράζουν» τα σπυράκια στο πρόσωπο και το σώμα, προκαλώντας  διχρωμίες, εκδορές, ερύθημα, οίδημα, ακόμα και ουλές.

 

Ουλές ακμής

Οι σοβαρές μορφές ακμής συνήθως αφήνουν βαθιά σημάδια- ουλές. Οι ουλές έχουν διάφορες μορφές,  μπορεί να είναι από «στιγμοειδείς», μέχρι «κυματοειδείς» και υπερτροφικές» και εντοπίζονται στα σημεία του προσώπου και του σώματος όπου προϋπήρχε η ακμή.
Για την εξάλειψη των ουλών πρέπει να προχωρήσουμε σε διάσπαση των ινωδών δεσμίδων που προκαλούν την πάχυνση της επιδερμίδας και την εκ νέου ενεργοποίηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος, που επιτρέπουν την ανάπλαση.

 

Ενεργός ακμή και ουλές ακμής: Αντιμετώπιση

Στο Opsi Derma Clinic, η  αντιμετώπιση της ενεργού ακμής και των ουλών ακμής πραγματοποιείται με μη επεμβατικό τρόπο, μέσω  μεμονωμένων ή συνδυαστικών συνεδριών με ειδικό laser.

Συνδυάζοντας διαφορετικές δράσεις, με βασικότερη την αντιφλεγμονώδη, το laser βελτιώνει σταδιακά τη μορφή του δέρματος.

Πιο συγκεκριμένα το laser

Μειωνει τη λιπαροτητα του δερματος
Μπλοκαρει τη διαδικασια σχηματισμου ουλων
Βελτιωνει την εμφανιση των υφισταμενων ουλων

Το laser για την αντιμετώπιση της ακμής μπορεί να συνδυαστεί με την αυτόλογη μεσοθεραπεία και τη μικροδερμοαπόξεση, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Επιπλέον μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για ενίσχυση του αποτελέσματος είναι οι εξής:

 

  1. Βαθύς καθαρισμός και απολέπιση, για την απομάκρυνση του σμήγματος και των νεκρών κυττάρων.
  2. Θεραπεία οξέων φρούτων, βοτάνων και αιθέριων ελαίων, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και επιταχύνουν την επούλωση, αναζωογονώντας το δέρμα.
  3. Χρήση παλμικού φωτός και φυτικών peeling για την ανάπλαση του δέρματος.

 

Αριθμός συνεδριών

Η επιλογή και ο συνδυασμός θεραπειών, ο συνολικός αριθμός συνεδριών και τα μεσοδιαστήματα για την αντιμετώπιση τόσο της ενεργού ακμής όσο και των ουλών ακμής, ορίζονται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή από τη γιατρό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το θεραπευτικό πλάνο περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 συνεδρίες, ενώ το μεσοδιάστημα ορίζεται σε περίπου 1 μήνα.