Μέτρηση βασικού μεταβολισμού – Λιπομέτρηση

Η παχυσαρκία, μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες της σύγχρονης εποχής, μπορεί στην ουσία να εξηγηθεί με απλά μαθηματικά, καθώς έχει να κάνει ξεκάθαρα με την αναλογία των θερμίδων που προσλαμβάνονται σε σχέση με τις θερμίδες που καταναλώνονται.

Κάθε τροφή που καταναλώνουμε και ξεπερνά τις άμεσες ανάγκες μας για ενέργεια, μετατρέπεται μοιραία σε λίπος.

 

Ο μεταβολισμός μας

Ο γνωστός σε όλους μας μεταβολισμός (Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας-RMR) είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά, ώστε το σώμα να καταφέρνει να διατηρεί τις ζωτικές λειτουργίες του. Σίγουρα, η ημερήσια ενεργειακή δαπάνη (ημερήσιες θερμίδες) δεν είναι η ίδια σε όλους. Για παράδειγμα, σε άτομα που κάνουν καθιστική εργασία, ο RMR αποτελεί το 80% της συνολικής τους ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης, σε αντίθεση με τα άτομα που μπορεί να αθλούνται καθημερινά, στα οποία το συγκεκριμένο ποσοστό είναι πολύ πιο χαμηλό.

 

Ενεργειακό ισοζύγιο

Για να μπορέσει κάποιος να επιτύχει αποτελεσματική διαχείριση του βάρους του, θα πρέπει να γνωρίζει πόση ενέργεια χρειάζεται το σώμα του για να ανταπεξέλθει στον τρόπο ζωής του, την ημερήσια ενεργειακή κατανάλωσή του καθώς επίσης να μετρήσει και τον ατομικό του μεταβολισμό (RMR). Από τη στιγμή που γνωρίζει αυτές τις τρεις παραμέτρους, μπορεί αντίστοιχα να διαμορφώσει ένα καθημερινό πρόγραμμα διατροφής, το οποίο να βασίζεται στον ατομικό του μεταβολισμό.

 

Μέτρηση Μεταβολισμού

Στο Opsi Derma Clinic πραγματοποιούμε μέτρηση του μεταβολισμού εύκολα και γρήγορα μεσα σε  15 λεπτά. Στο τέλος της μέτρησης βγαίνουν αναλυτικά τα αποτελέσματα, στα οποία αναγράφεται και το ακριβές ποσό των θερμίδων που το σώμα καταναλώνει καθημερινά.

 

Οδηγίες πριν τη μέτρηση του μεταβολισμού

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ορθότητα της μέτρησης του μεταβολισμού, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος την ίδια μέρα:

 

  • Καμία κατανάλωση τροφής, ροφημάτων ή ποτού (εκτός από νερό) τουλάχιστον 1 ωρα πριν τη μέτρηση.
  • Κανενός είδους άσκηση (αεροβική γυμναστική ή όργανα γυμναστικής) για τουλάχιστον 8 ώρες πριν τη μέτρηση.
  • Απαγορεύεται το τσιγάρο, καθώς επίσης η κατανάλωση καφεΐνης, συμπληρωμάτων διατροφής και φαρμάκων που περιέχουν εφεδρίνη, ή ψευδοεφεδρίνη, τουλάχιστον 1 ωρα πριν το ραντεβού.

 

Λιπομέτρηση

Η λιπομέτρηση (ανάλυση σωματικής σύνθεσης)  είναι η διαδικασία μέτρησης του ποσοστού λίπους που υπάρχει στο σώμα. Ειδικά όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος τους και κάνουν δίαιτα ή γυμναστική, το χρειάζονται απαραιτήτως για να ελέγχουν την πορεία των προσπαθειών τους.

H ύπαρξη κάποιου ποσοστού λίπους είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, ωστόσο διαφέρει ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

Σε γενικές γραμμές, φυσιολογικό ποσοστό λίπους για τους ενήλικες άνδρες θεωρείται το 13-20% και για τις γυναίκες το 23-30%.

Η λιπομέτρηση είναι απαραίτητο στάδιο κάθε διαιτολογικού προγράμματος και χρησιμοποιείται ως «οδηγός» στις περισσότερες θεραπείες λιποδιάλυσης, σύσφιξης και θεραπείας κυτταρίτιδας. Στο Opsi Derma Clinic πραγματοποιείται με μηχάνημα βιοηλεκτρικής αντίστασης, τελευταίας τεχνολογίας, η τεχνική ανάλυση του οποίου στηρίζεται στις επαγωγικές ιδιότητες του ηλεκτρισμού. Είναι εύκολο σε χρήση, γρήγορο στην ανάγνωση των αποτελεσμάτων και ασφαλές και πλέον αποτελεί την πιο διαδεδομένη μέθοδο λιπομέτρησης.

Η ειδικός τοποθετεί ένα ηλεκτρόδιο με ρεύμα πολύ χαμηλής τάσης στο χέρι. Οι υπολογισμοί γίνονται από το ίδιο το μηχάνημα αυτόματα, ως  εκ τούτου το αποτέλεσμα βγαίνει αμέσως.

 

Η λιπομέτρηση δίνει όλη την απαραίτητη πληροφορία για:

  • Το βάρος κάθε συνθετικού στοιχείου που συνθέτει το συνολικό βάρος του ατόμου
  • Τη συγκριτική ανάλυση μυών – λίπους, τα οποία είναι και τα δύο βασικότερα στοιχεία στη λιπομέτρηση, καθώς και τη σύγκρισή τους με τις ιδανικές τιμές.
  • Διάγνωση παχυσαρκίας ή ελλιπούς φυσιολογικού βάρους: Καταμετρώντας τη συσχέτιση ανάμεσα στον δείκτη μάζας σώματος (BMI) και στο ποσοστό λίπους στο σώμα, μπορεί να προσδιοριστεί η ύπαρξη και ο βαθμός παχυσαρκίας, καθώς και το αντίθετο, το υπερβολικά χαμηλό βάρος.
  • Ισοζύγιο άλιπης μάζας: Καταμετράται η μυϊκή κατανομή σε όλα τα τμήματα του σώματος, προσδιορίζοντας το επίπεδο ανάπτυξης και το ισοζύγιο λίπους – μυϊκής μάζας.
  • Τα συνολικά υγρά του σώματος σε ποσοστά.

 

Οδηγίες πριν τη λιπομέτρηση

Για να είναι ακριβείς οι μετρήσεις της λιπομέτρησης, όσοι σκοπεύουν να υποβληθούν σ’ αυτή θα πρέπει να έχουν προσέξει τα εξής:

-Να έχουν φάει τουλάχιστον1 ωρα πριν
-Να μην έχουν καταναλώσει καφέ ή αναψυκτικά.
-Nα μην έχουν κάνει γυμναστική δυόμισι ώρες πριν τη λιπομέτρηση