Μυρμηγκιές – Θηλώματα – Κονδυλώματα

Τα θηλώματα είναι μικρά, στρογγυλά, καλοήθη ογκίδια του δέρματος που μοιάζουν με μικρές κρεατοελιές. Οι μυρμηγκιές είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ενώ κονδυλώματα είναι τα θηλώματα που προκαλούνται από τον HPV στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Πρόκειται στην ουσία για τον ίδιο ιό με 3 διαφορετικές εκδηλώσεις.

 

Θηλώματα

Τα δερματικά θηλώματα (ακροχορδώνες) συνήθως είναι μαλακά και έχουν το χρώμα του φυσιολογικού δέρματος ή σε κάποιες περιπτώσεις είναι καφέ. Τα θηλώματα δεν μεταδίδονται από άτομο σε άτομο, αλλά υπάρχει περίπτωση να πολλαπλασιαστούν στο ίδιο άτομο μετά από τρίψιμο ή τραυματισμό της περιοχής. Κάποια άτομα, είναι πιο ευαίσθητα, στο να κολλήσουν τον ιό σε σχέση με κάποια άλλα.

Τα θηλώματα εμφανίζονται το ίδιο συχνά σε άνδρες και γυναίκες, κυρίως μετά τα 30, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να εμφανιστούν και σε μικρότερες ηλικίες. Εκδηλώνονται συνήθως στο πρόσωπο, τον λαιμό, τις μασχάλες, το στήθος και την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία εμφάνισης των θηλωμάτων. Οι περισσότερες διαγνώσεις τα συνδέουν με κάποια μόλυνση από τύπο του ιού HPV (6 και 11).

Τα θηλώματα τις περισσότερες φορές δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα και απλά οι ασθενείς τα νιώθουν ως μικρές ελιές είτε με λεία είτε με πιο τραχιά επιφάνεια. Όταν τα θηλώματα τραυματιστούν, συνήθως οδηγούν σε φλεγμονή ή/και αιμορραγία που συνοδεύεται από οίδημα και πόνο.

Η αντιμετώπιση των θηλωμάτων εξαρτάται από το σημείο του σώματος, στο οποίο έχουν εντοπιστεί:

  • Για τα θηλώματα λαιμού χρησιμοποιείται συνήθως ηλεκτροκαυτηρίαση και κάποιες φορές laser ή  κρυοθεραπεία.
  • Στα θηλώματα του προσώπου προτιμούμε τη χρήση laser, καθώς η κρυοθεραπεία ενδέχεται να αφήσει μετά το τέλος της επέμβασης υποχρωματισμένες – λευκές περιοχές, οι οποίες είναι αντιαισθητικές.
  • Ταθηλώματα κάτω από το στήθος αφαιρούνται τις περισσότερες φορές με laser ή με σπανιότερα με απόξεση.
  • Στην περίπτωση των θηλωμάτων στα γεννητικά όργανα χρειάζεται να γίνει ταυτοποίηση του τύπου του ιού HPV για να βεβαιωθούμε ότι δεν πρόκειται για προκαρκινικές εκδηλώσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα θηλώματα στην πλειοψηφία τους είναι καλοήθη και ακίνδυνα, ωστόσο αν δεν αφαιρεθούν, με τον καιρό αυξάνονται και μεγαλώνουν σε μέγεθος, με αποτέλεσμα να είναι ενοχλητικά, κυρίως αισθητικά αλλά και μερικές φορές και λειτουργικά.

 

Μυρμηγκιές

Οι μυρμηγκιές (μυρμηκιές) είναι καλοήθεις μεν, επώδυνες δε βλάβες της επιδερμίδας και έχουν την μορφή βλατίδων.

Οι μυρμηγκιές οφείλονται στον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (Human Papilloma VirusHPV) και μεταδίδονται είτε άμεσα ή έμμεσα μέσω κοινόχρηστων χώρων.

Ο ιός HPV προκαλεί τον γρήγορο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ορισμένα εξογκώματα, τα οποία είναι μεν καλοήθη αλλά δεν παύουν να είναι ενοχλητικά και κυρίως μεταδοτικά. Οι μυρμηγκιές μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος, ανάλογα με τον τύπο του ιού HPV.

Ο συχνότερος τύπος μυρμηγκιάς είναι η κοινή μυρμηγκιά (πέλματα, παλάμες, δάχτυλα, γόνατα και αγκώνες), ενώ αρκετά συνηθισμένες επίσης είναι οι μυρμηγκιές των ποδιών και οι ομαλές μυρμηγκιές (πρόσωπο, ραχιαία επιφάνεια χεριών).

Στo Opsi Derma Clinic, για την αντιμετώπιση των κοινών μυρμηγκιών χρησιμοποιούμε ειδικό laser το οποίο καυτηριάζει και στη συνέχεια παγώνει τις βλάβες με υγρό άζωτο, με αποτέλεσμα αυτή να «νεκρώνεται» και να υποχωρεί.

 

Κονδυλώματα

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV ευθύνεται για την εκδήλωση και των κονδυλωμάτων, τα οποία είναι διογκώσεις στο δέρμα ή στους βλεννογόνους.

Τα κονδυλώματα είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα (π.χ. αν αγγίξει κάποιος ένα κονδύλωμα και στη συνέχεια με το ίδιο χέρι αγγίξει τα γεννητικά του όργανα ή τον πρωκτό)

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως ανεξάρτητα ογκίδια λίγων χιλιοστών τα οποία σταδιακά αυξάνονται σε μέγεθος και ενώνονται μεταξύ τους.  Συνήθως είναι εμφανή με γυμνό μάτι, καθώς προεξέχουν από το δέρμα.

Στα πρώτα στάδια είναι τελείως ανώδυνα, ωστόσο όσο διογκώνονται γίνονται επίπονα και σχεδόν πάντα αιμορραγούν.

 

Διάγνωση κονδυλωμάτων

Στις γυναίκες η διάγνωση γίνεται πάντα με κλινική εξέταση, είτε διά γυμνού οφθαλμού αν τα κονδυλώματα βρίσκονται σε εμφανή σημεία, είτε μέσω κολποσκόπησης ή εξέταση δείγματος στο μικροσκόπιο.

Και στους άνδρες η διάγνωση των κονδυλωμάτων πραγματοποιείται με εξέταση των γεννητικών οργάνων, στα οποία μπορούν να εμφανίζονται αλλοιώσεις είτε μεμονωμένες, είτε συνενωμένες.

 

Οι πιο συνηθισμένες θέσεις εντόπισης των κονδυλωμάτων

Άνδρες:

  • Στη βουβωνική περιοχή
  • Στον πρωκτό
  • Στην περιοχή του πέους
  • Στην ουρήθρα (στο στόμιο αλλά και εσωτερικά)

Γυναίκες:

  • Στη βουβωνική περιοχή
  • Στα χείλη του αιδοίου
  • Στην κλειτορίδα
  • Στον κόλπο
  • Στον πρωκτό

 

Αντιμετώπιση κονδυλωμάτων

Στo Opsi Derma Clinic εφαρμόζουμε μία σειρά θεραπειών εξάλειψης των κονδυλωμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν laser, ηλεκτροκαυτηρίαση, κρυοθεραπεία και η χειρουργική αφαίρεση.

Στη συνέχεια ο ασθενής χρειάζεται να φροντίζει την περιοχή με διάφορες φαρμακευτικές κρέμες, οι οποίες περιέχουν ποδοφυλλοτοξίνη και ιμικουιμόδη για γρήγορη επούλωση.