Χημικό Peeling

Το Χημικό Peeling είναι μια δερματολογική θεραπεία στην οποία ένα διάλυμα οξέος χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει τα κατεστραμμένα εξωτερικά στρώματα του δέρματος. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές peeling προσώπου, καθώς προσφέρει άμεσα ορατά αποτελέσματα. Στο OPSI DERMA CLINIC, ο δερματολόγος  και το επιστημονικο του επιτελείο, εξασφαλίζουν μια υψηλού επιπέδου θεραπεία, με το μικρότερο δυνατό ερεθισμό.

 

Γιατί το χρειαζόμαστε;

Με την πάροδο του χρόνου και τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, το δέρμα μας ταλαιπωρείται όλο και περισσότερο. Οι ρύποι της ατμόσφαιρας, η ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα ή η συχνή κατανάλωση αλκοόλ, σε συνδυασμό με το έντονο στρες, έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανάπλασης του δέρματος και της ανανέωσης των κυττάρων.

Οι παραπάνω ανασταλτικοί παράγοντες συγκεντρώνουν τα παλιά κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος, εμποδίζοντας τα καινούργια να αναδυθούν. Έτσι, το δέρμα μας αποκτά μια θαμπή όψη, χάνει την ελαστικότητά του και αρχίζει να εμφανίσει αρκετούς ανοιχτούς ή κλειστούς πόρους.

Τη λύση στα παραπάνω προβλήματα, που ταλαιπωρούν μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων (ιδίως στις μεγαλουπόλεις), έρχεται να δώσει το Χημικό Peeling.

 

Πού χρησιμοποιείται;

Το Χημικό Peeling είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα που έχουν κηλίδες και πανάδες, ρυτίδες ή ουλές, αλλά και σε άτομα που εμφανίζουν δυσχρωμίες στο πρόσωπο. Στόχος του είναι η λείανση των ουλών και των σημείων γήρανσης, καθώς επίσης και η ανανέωση της επιδερμίδας.

Συνοπτικά, η γήρανση του δέρματος (σε συνδυασμό με έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής) και οι ουλές του προσώπου (που δημιουργούνται από κάποιο τραύμα, από την ακμή ή ακόμα και από χειρουργικές επεμβάσεις), είναι οι δύο πιο συνηθισμένοι λόγοι που οδηγούν σε Xημικό Peeling.

 

Πώς γίνεται;

Μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν, το Χημικό Peeling εφαρμοζόταν με διαλύματα που προκαλούσαν μη ελεγχόμενα εγκαύματα στην επιδερμίδα, τα οποία συχνά οδηγούσαν σε έντονο ερεθισμό ή και μειωμένη αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Aκολουθώντας τις σύγχρονες μεθόδους, το OPSI DERMA CLINIC εξασφαλίζει ομοιόμορφη απορρόφηση του Χημικού Peeling, με 100% αποτελεσματικότητα και τον μικρότερο δυνατό ερεθισμό.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, πραγματοποιείται απολέπιση των εξωτερικών στιβάδων του νεκρού δέρματος, η οποία αποκαλύπτει ένα νέο στρώμα με βελτιωμένη υφή. Μέσω αυτής της παρέμβασης απελευθερώνονται κυτοκίνες, κάτι που οδηγεί σε:

  • Πάχυνση της επιδερμίδας
  • Εναπόθεση κολλαγόνου και ελαστίνης
  • Αναδιοργάνωση των δομικών στοιχείων
  • Αύξηση του κυτταρικού όγκου.

 

Τύποι

Στο πλαίσιο της επανεξέτασης των μεθόδων της θεραπείας και της βέλτιστης δυνατής εφαρμογής της, ο τρόπος και το βάθος του Χημικού Peeling κυμαίνεται. Έτσι, η σύγχρονη επιστήμη χωρίζει το χημικό peeling σε 3 βασικούς τύπους:

 

Επιφανειακό: Το συγκεκριμένο peeling δρα κυρίως επιδερμικά, αφαιρώντας το επιφανειακό στρώμα του δέρματος. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων, των ξηρών περιοχών και της ακμής. Είναι το πιο συνηθισμένο και διαδεδομένο είδος και εξασφαλίζει μια αποδοτική απολεπιστική δράση. Για να διατηρηθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, απαιτούνται περισσότερες από μία επεμβάσεις επιφανειακού peeling. Επίσης, χρειάζεται η κατάλληλη φροντίδα από εμάς στο σπίτι.

Μεσαίου Βάθους: Το peeling μεσαίου βάθους διεισδύει μέχρι το άνω μέρος του χορίου, αφαιρώντας τόσο τα επιφανειακά όσο και τα κατώτερα στρώματα της επιδερμίδας. Χρησιμοποιείται κυρίως στη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων, των επιφανειακών ατελειών, καθώς επίσης και στα προβλήματα μελάγχρωσης.

Βαθύ: Το βαθύ peeling φτάνει μέχρι τη βαθύτερη στιβάδα του χορίου, το αποκαλούμενο δικτυωτό χόριο. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία έντονων ρυτίδων στο πρόσωπο, καθώς επίσης και για την καταπολέμηση κηλίδων και ουλών ακμής. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, ενεργού έρπη ή ανοιχτών πληγών, η συγκεκριμένη μέθοδος peeling θα πρέπει να αποφεύγεται.

 

Συχνότητα

Τα επιφανειακά peeling έχουν ασθενέστερη δράση και πραγματοποιούνται περίπου μία φορά το μήνα, για έναν μικρό αριθμό μηνών. Αντιθέτως, τα βαθύτερα peeling είναι αρκετά ισχυρά και απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο επούλωσης, εξ ου και συνίσταται η πιο αραιή πραγματοποίησή τους. Η ποσότητα που θα απολεπισθεί εξαρτάται από τον τύπο και τις ανάγκες του δέρματος και κατ’ επέκταση από τον τύπο διαλύματος που χρησιμοποιείται.

 

Αποθεραπεία

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, όσο πιο βαθύ είναι το Χημικό Peeling που πραγματοποιούμε στο δέρμα μας, τόσο πιο άμεσα ορατό είναι το αποτέλεσμά του. Ανάλογα λοιπόν κυμαίνεται και ο χρόνος αποθεραπείας που απαιτείται μέχρι να επιστρέψουμε στις δραστηριότητές μας.

Το βέβαιο είναι ότι, ανεξάρτητα από το βάθος της απολέπισης, ο προηγμένος εξοπλισμός και το έμπειρο ιατρικό προσωπικό της ΟPSI DERMA CLINIC εξασφαλίζουν ένα υγιές, νεανικό και λαμπερό πρόσωπο χωρίς ατέλειες.