Η πιο ευρέως διαδεδομένη και δημοφιλής τεχνική που εφαρμόζεται σήμερα στην πλαστική χειρουργική για την αντιμετώπιση των ρυτίδων είναι η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη, ευρέως γνωστή ως Botox/Dysport.

Η βοτουλινική τοξίνη είναι μία πρωτεΐνη, η οποία παράγεται από το κλωστηρίδιο Botulinum και κυκλοφορεί σε δύο συσκευασίες: Ως Botox (Allergan) και ως Dysport (Ipsen).

Τα τελευταία χρόνια, διαπιστώθηκε τυχαία πως το Botox είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης, καθώς χαλαρώνει συγκεκριμένους μύες του προσώπου, με αποτέλεσμα λόγω της ακινητοποίησης- μη σύσπασής τους, να εξαφανίζονται οι ρυτίδες στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι στόχος της χρήσης του Botox είναι η προσωρινή αποδυνάμωση των μυών, όχι η παράλυσή τους.

 

Ρυτίδες που εξαλείφονται με το Botox/Dysport

Το Botox-Dysport επιδρά όχι μόνο στις λεπτές αλλά και στις πιο βαθιές ρυτίδες του προσώπου.

Η πιο δραστική επίδρασή του είναι πάνω στις παρακάτω ρυτίδες

Ρυτιδες γυρω απο τα ματια (το ποδι της χηνας) 100%
Ρυτιδες στο μετωπο 100%
Ρυτιδες αναμεσα στα φρυδια (μεσορυο) 100%
Ρυτιδες στο ανω χειλος 100%

Εφαρμογή Botox Dysport

Το Botox/Dysport εφαρμόζεται τοπικά, συνήθως σε γυναίκες και άνδρες που έχουν κλείσει την 3η δεκαετία τους.

Πρόκειται για μία ανώδυνη, ενέσιμη θεραπεία, η οποία εφαρμόζεται ενδομυϊκά με εξαιρετικά λεπτή βελόνα. Δεδομένου ότι ο πόνος είναι ανεπαίσθητος, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν χρειάζεται αναισθητικό. Σε περιπτώσεις πολύ ευαίσθητου τύπου δερμάτων, μπορεί να εφαρμοστεί αναισθητική κρέμα τοπικά, για περίπου 20-30 λεπτά.

Με τη βελόνα πραγματοποιούνται μικρά, σύντομα «τσιμπήματα» στις επιλεγμένες περιοχές του προσώπου, τα οποία αποδυναμώνουν προσωρινά συγκεκριμένες  μυϊκές ομάδες και εξαφανίζουν τις υφιστάμενες ρυτίδες.

Επίσης, η προσωρινή αυτή αποδυνάμωση των μυών, αποτρέπει τη δημιουργία νέων ρυτίδων, καθώς το δέρμα στο σημείο όπου οι μύες βρίσκονται σε αδράνεια δεν καταπονείται.

 

Μετά την εφαρμογή

Τι πρέπει να προσέξετε τις πρώτες ώρες μετά την εφαρμογή του Botox/Dysport:

 • Για 2-3 ώρες μετά την έγχυση του υλικού προσπαθήστε να εξασκήσετε τους μύες του προσώπου σας (συνοφρύωση, ανασήκωμα των φρυδιών κ.ά), για να ενεργήσει το botox πιο γρήγορα μέσα στους μύες. Οι ειδικοί, μάλιστα, συστήνουν, αμέσως μετά τη θεραπεία να συνεχίσετε κανονικά το πρόγραμμά σας, (συναναστροφή με φίλους, εργασία, κ.λ.π) γεγονός που θα σας βοηθήσει να κάνετε όλες τις καθημερινές εκφράσεις, ώστε να μην μένουν ακίνητοι οι εκφραστικοί μύες του προσώπου.
 • Μην τρίψετε τις περιοχές όπου έχει εφαρμοστεί η θεραπεία για τις επόμενες 12 ώρες.
 • Μην χρησιμοποιήσετε προϊόντα μακιγιάζ στο πρόσωπό σας για τις επόμενες 4-6 ώρες.
 • Μην ξαπλώσετε, μην σκύψετε με το κεφάλι προς τα κάτω και μην πραγματοποιήσετε έντονη άσκηση για τις επόμενες 4-6 ώρες .
 • Μην κάνετε καυτό ντους, μην χρησιμοποιήσετε σεσουάρ για τα μαλλιά με ζεστό αέρα και αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, για τις επόμενες 24 ώρες.
 • Ενδέχεται λίγα λεπτά μετά τη θεραπεία να εμφανιστούν στο πρόσωπό σας κάποιες μικρές κοκκινίλες, οι οποίες όμως θα εξαφανιστούν μέσα στις επόμενες 2-3 ώρες.

 

Διάρκεια αποτελέσματος

Το  botox/dysport είναι εύκολο, γρήγορο, οικονομικά προσιτό και με εντυπωσιακά αποτελέσματα, χωρίς να ενέχει τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία και χωρίς να συνοδεύεται από ανεπιθύμητες παρενέργειες, αρκεί ασφαλώς να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο γιατρό.

Η πρώτη διαφορά στην όψη του προσώπου είναι ορατή από την 3η μέρα, ενώ στο peak του αποτελέσματος φτάνουμε σε 2 εβδομάδες.

Οι ειδικοί συνιστούν να επαναλαμβάνεται μία θεραπεία Βotox/Dysport μέσα σ’ ένα διάστημα 4-6 μηνών, ωστόσο αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση και τις ανάγκες του κάθε προσώπου ξεχωριστά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις υπερβολές, οι οποίες οδηγούν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Χρήσιμο info για το botox/disport

 • Η βουτολινική τοξίνη χρησιμοποιείται στην ιατρική πάνω από 30 χρόνια. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να θεραπεύσει σε μικρά παιδιά το ραιβόκρανο καθώς επίσης και προβλήματα στραβισμού.
 • Στην αισθητική εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1990 και από τότε αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την εξάλειψη των ρυτίδων στο πρόσωπο.
 • ΤοBotox/ Dysport χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της εστιακής υπεριδρωσίας. 

Η εστιακή υπεριδρωσία είναι η υπερβολική έκκριση ιδρώτα, στην περιοχή της μασχάλης, της παλάμης και του πέλματος και οφείλεται σε κάποια διαταραχή του νευρικού συστήματος. Το botox έχει θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας, με μία πρώτη βελτίωση να γίνεται αισθητή την 3η-4η ημέρα από την έναρξη της θεραπείας, με το βέλτιστο αποτέλεσμα να είναι φανερό την 21η ημέρα και με τη συνολική διάρκεια της θεραπείας να κυμαίνεται  από 6 έως 9 μήνες.

 • ΤοBotox/Dysport  χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπερτροφίας του μασητήρα στους άνδρες

Πολλοί άνδρες ταλαιπωρούνται από τη λεγόμενη υπερτροφία  του μασητήρα, δηλαδή του μυός που εμφανίζεται στα πλαϊνά του προσώπου, όταν κλείσουμε το στόμα με δύναμη. Έχει αποδειχθεί ότι η θεραπεία Βotox/Dysport ( σε 2-3 στάδια) έχει πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα και χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της εν λόγω κατάστασης.

 • Το Βotox/Dysport βοηθάει στη χρόνια ημικρανία

Έχει αποδειχθεί ότι ασθενείς που υποφέρουν από πονοκεφάλους τουλάχιστον 15 ημέρες τον μήνα, εκ των οποίων τις μισές έχουν ημικρανίες, μπορούν να ανακουφιστούν αισθητά με τη βοήθεια του Βotox/Dysport, το οποίο εγχύεται σε συγκεκριμένους μύες στο κεφάλι (ινιακός, κροταφικός), χαλαρώνοντάς τους, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να μειώνονται και οι πονοκέφαλοι.

 • Το Botox/Dysport μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως ο λαιμός και το πηγούνι.
 • Το Botox/ Dysport δεν ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης του δέρματος, ωστόσο μπορεί να ενεργήσει υποστηρικτικά σε άλλες θεραπευτικές εφαρμογές, οι οποίες προορίζονται συγκεκριμένα για τη σύσφιγξη και την ανάπλαση της επιδερμίδας του προσώπου