Ηλιακή έκθεση και Φωτογήρανση

Ηλιακή έκθεση και Φωτογήρανση


Οι αρνητικές συνέπειες της εκτενούς έκθεσης στον ήλιο χωρίς χρήση προϊόντων αντηλιακής προστασίας είναι γνωστές και είναι πιθανό να προκαλέσουν στην επιδερμίδα μας μια σειρά από επικίνδυνες παθήσεις. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί μονάχα την κορυφή του παγόβουνου, καθώς πέραν αυτού η μη υπεύθυνη έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε φακίδες, εμφάνιση ευρυαγγείων στο πρόσωπο, κηλίδες, λεπτές ρυτίδες, ξηρότητα δέρματος ή και ακτινική υπερκεράτωση.

Στις παραπάνω αρνητικές συνέπειες, θα πρέπει να προσθέσουμε και τη φωτογήρανση, την πρόωρη γήρανση δηλαδή του δέρματός μας, ως απόρροια της ηλιακής ακτινοβολίας. Τα σημάδια της παραμένουν αόρατα κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας για χρόνια και μπορούμε να τα δούμε μόνο με τη βοήθεια φωτογραφίας UV. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έκθεσης στον ήλιο, είναι τα πιο επιρρεπή στη συγκεκριμένη πάθηση.

Η καλύτερη λύση για να αποφύγουμε τη φωτογήρανση είναι η πρόληψη, μέσω της χρήσης αντηλιακής προστασίας. Σε περίπτωση που τα σημάδια από τον ήλιο έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, η θεραπεία με fractional laser έχει θεαματικά αποτελέσματα στην εξάλειψή τους, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία νέου κολαγόνου και ελαστίνης.